A KATARZISÉLMÉNYRE ÉPÜLŐ

KOMPLEX MŰVÉSZETI TERÁPIA MÓDSZERE

  

„amikor hagyom, hogy az alkotás beszéljen,

akkor lényegében odaállok lelkem legbelső zugainak,

a legbelső kastélyomnak a kapuja elé”

(Emmanuel Müller )

  

FEBRUÁRBAN INDUL ÚJ  KURZUS DAGANATOS BETEGEK RÉSZÉRE A TŰZMADÁR ALAPÍTVÁNYNÁL!

(Szent László kórházban)

 

A módszer Dr. Antalfai Márta pszichológus, pszichoterapeuta 1972-74 között létrejött módszerén alapul.

         "A művészetterápia nem művészképzés, mindenki számára nyitott és elérhető. A mindannyiunkban ott lévő teremtő, alkotó képességre épül."

A kezünkkel való alkotás, formázás, színek, szimbólumok használata és a természettel való együtt lélegzés már ősidők óta része az emberi természetnek és kultúrának.

A természet rendjére való ráhangolódás, annak megszokott ritmusa, "rendben tart minket", segít átélnünk és elfogadnunk az Élet természetes ciklikusságát.  A természet, az élővilág is számtalan módon kifejezi önmagát és ez az emberre is jellemző  szükséglet. Modern, civilizált világunkban újra kell tanuljuk, hogyan fejezzük ki szabadon, komplexusok nélkül, örömteli módon önmagunkat.

 

 A Katarzisz Komplex Művészetterápiás módszer lényege, hogy az évkörön végighaladva ráhangolódunk az egyes hónapok energetikai minőségére, szimbolikájára és engedjük, hogy ezek hassanak ránk, visszaintegráljanak és összekapcsoljanak a természettel és tudattalan világunkkal, hogy mélyebb önismeretre tehessünk szert általuk.

 

 

  Az egyes csoportfoglalkozásokon az alkotói folyamat beindulását a természet megfigyelése, relaxáció, majd egy, az aznapi témához tartozó vers/mese illetve zenemű meghallgatása segíti.

Az alkotói technikák széles választéka (akvarell, pasztellkréta, agyagozás, montázs vagy kollázstechnika) hozzájárul a mélyebb, színesebb önkifejezés megnyilvánulásához és az esetleg rejtett vagy elnyomott érzelmek feldolgozásához, új nézőpontok spontán kialakulásához.

Mindez nyitott, elfogadó, játékos módon és közegben, mindenféle teljesítmény nyomás, elvárás nélkül.

 

A módszer nagyszerűsége az is, hogy szabad, mégis biztonságos teret ad gyermeki lényünknek.

Megtapasztalhatjuk és előhívhatjuk magunkban újra az alkotásnak azt a felszabadító örömét, azt az állapotot, amit lehet, hogy utoljára csak gyermekként éltünk át, amikor még a teljesítmény kényszere,a megfelelni akarás nélkül nyúltunk a festékhez, krétához vagy tapicskoltunk a sárban, agyagban.

 

     

 

Az alkotásokban megjelenő szimbólumok hidat képeznek tudatos és tudattalan világunk között, elősegítve ezzel a lelki egyensúly és harmónia létrejöttét.

Az évszakok, hónapok változásaira történő lelki ráhangolódás aktiválja a sok esetben megrekedt testi és lelki energiáinkat, megküződ, fejlődést támogató erőforrásainkat, képességeinket.

Központi részét képezi a tematikának a népszokásokhoz és vallási hagyományokhoz kötődő ünnepek üzenetének az alkotás folyamatában történő „meghallása” is.

A későbbiekben sor kerül a saját életút „újraélésére” a fejlődési szakaszokat fémjelző archetípusok megjelenítése révén, lehetőséget teremtve ezzel a rekreációra.

A terápia folyamatában keletkezett alkotás mintegy tükröt tart az alkotó elé, felkínálva számára az aktuális konfliktussal  való szembenézés lehetőségét.

 

 A módszer rávilágít az évszakok jelentőségére, s ez által az állandóság és változás, azaz a megújulás szerepére a lelki egészség megőrzésében. 

Jung szerint: „ Az orvosnak a természetet kell vezetőjéül választania, és amit ekkor tesz...az a páciensben lévő alkotó mag fejlődésének az elősegítése.”

Ugyanazok a törvényszerűségek hatják át az Univerzumot, minta az embert.

Az évszakok, napszakok, bolygók mozgása, ritmusa törvényszerűségeket rejt, mely ÚTMUTATÓ számunkra, milyen az adott idő természet általi minősége, ereje, támogatottsága.

 

A természet körforgásában, az évszakok változásaiban az Esztendő köre a legkerekebb időbeli egység, egy évre lebontott feladatokkal, tapasztalatokkal, megélendő helyzetekkel.

A foglalkozásokon való részvételhez semmilyen előzetes művészeti gyakorlat, tehetség, hajlam nem elvárt!

Az induló kurzusokról, lehetőségekről érdeklődni a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen lehet.

 

   

 

  Várlak szeretettel!

Találatok: 3029