SZAKRÁLIS KÖRTÁNCOK MÓDSZERTANI KURZUS

2015-2016

A kurzus célja, hogy a résztvevők számára teret és lehetőséget adjon olyan elméleti és gyakorlati ismeretek megszerzésére és önismereti saját élmény megtapasztalására, melyek a Szakrális körtánc estéken és táncmeditációs napokon való részvétel mellett alkalmassá tesznek e hagyomány későbbi továbbadására, tanítására.

 

Részvételi feltételek: A kurzusra bárki jelentkezhet. Az előzetes tánctapasztalat ajánlott, de nem elvárt.

 A kurzuson való részvételt ajánlom számodra:

A kurzus két tanévből áll :

 1.év: 2015-2016

( I. SZINT): 7 alkalom + 2,5 napos tábor:

Saját élmény hangsúlyos folyamat a körtáncok és mozgás meditációk terén a mélyebb tapasztalatszerzés érdekében, elméleti háttérrel kiegészítve. Ennek az évnek a fókuszában a táncban való mélyebb tapasztalatszerzés áll, hogy a résztvevő saját bőrén tapasztalhassa, az ősi körtáncok öngyógyító, közösségformáló és meditatív erejét. A körtánctanulást minden alkalommal improvizatív mozgásgyakorlatok, játékok, táncterápiás elemek egészítik ki, melyek erősítik az egyén testtudatosságát, mozgás- és kifejezésszabadságát.

A II. szintre való továbblépés feltétele minden alkalmon való részvétel és a módszertani kurzus mellett az év során legalább 60 óra saját élményű körtánc tapasztalat megszerzése Farkas Andrea kurzusain, foglalkozásain.

(felmentést ez alól csak azok kaphatnak, akik már hosszabb ideje járnak a kurzusokra és már megszerezték ezt a tapasztalatot)

( A továbblépéshez hiányzás esetén mindenképpen pótlás szükséges!)

 

 2.év: 

(HALADÓ II. SZINT):  8 alkalom + 2,5 napos tábor: a népek táncai szerint tematizált alkalmakon mélyebb betekintés történik az egyes népek életbölcsességeibe,táncaiba, ezen kívül különböző témák és ünnepek is feldolgozásra kerülnek. Ebben az évben még több elméleti tudást és sok tanítási gyakorlási lehetőséget kapnak a résztvevők és több figyelmet szentelünk a módszertani és csoportvezetési ismereteknek.

Ebben az évben is követelmény a plusz 60 óra saját élmény tapasztalat.

A kurzus csoportvezetési bemutatóval ("vizsgával") és  oklevél átadással zárul.

 

Szemlélet:

A módszertani kurzus nagyon gyakorlatias jellegű, a célom az, hogy a táncokat, a táncokban rejlő univrzális bölcsességeket mindenki a saját bőrén tapasztalja és a maga módján (ahogy számára a leghasználhatóbb) építse be az életébe.

A lényeg, hogy mindenki megtalálja a tánc által és a táncban a saját útját, egyéni önkifejezésének módját. Támogatom azt, hogy mindenki találja meg a Körtánc hagyományon belül a maga helyét, és kihasználva egyéni tehetségeit, adottságait, a lehető legjobbat hozza ki magából. Ehhez igyekszem a legjobb alapokat biztosítani.

 

Az egyes alkalmak a következőket tartalmazzák az I.félévben:

Jegyzetek és hanganyagok:

A résztvevők ebben az első évben 3 jegyzetet és 4 hanganyagot kapnak kézhez. A jegyzetek tartalmazzák a Körtánc hagyománnyal kapcsolatos elméleti, történeti információkat, az egy év alatt táncolt táncok egy részének leírásait, és az év során feldolgozott témákkal kapcsolatos információkat. (pl. a 4 elem szimbolikája, jellegzetességei...stb.) A hanganyagok közül a tervek szerint 3 körtánc zenei anyag lesz, a 4. pedig a táncterápiás, mozgásimprovizációs részek zenei anyagából egy válogatás.

 

Az I. év időpontjai és témái:

2015. december 13.

2016. január 10., február 14.,  március 13., április 17., május 15., május..., és a tábor júniusban(ennek pontosítása később)

 

 Időtartam: A decemberi alkalmat és a tábort kivéve minden alkalom 14.00-18.00-ig tart. A decemberi alkalom hosszabb lesz, és 10.00- 17.30-ig tart majd.

 

TEMATIKA ITT: http://www.farkasandi.hu/kepzesek/modszertani-kurzus/modszertani-k-2015-tematika

 

 

Találatok: 1472