A Szakrális Körtánc hagyománnyal való immár 20 éves kapcsolatom során sok-sok saját élmény és rengeteg táncosom, tanítványom tapasztalata erősítette bennem azt a meggyőződést, hogy a különböző népek ősi táncaiban rengeteg „jel” fedezhető fel és élhető át testi szinten. Ezek a „jelek” mesélnek az adott nép életszemléletéről, értékeiről, temperamentumáról, és arról is, hogyan fejezik ki érzéseiket, fájdalmukat és mit gondolnak a világról.

Tehát tekinthetők egyfajta „táncos, szakrális szövegnek”, melyet a testünkkel való figyelemmel tudunk értelmezni.

 

A lépések sokszor tartalmaznak olyan mértani formákat és szakrális szimbólumokat, melyek univerzális bölcsességeket tárnak elénk és formáik azonos jelentéssel bírnak szerte a világon.

Érdekes látni, ahogy bizonyos lépésformák mennyire elterjedtek több nép táncában is. Ebből két fontos dologra tudok következtetni:

Egyrészt arra, hogy ezek a lépésformák mintázatukat tekintve jelentőséggel bírnak szerte a világon, függetlenül az őket körülvevő kultúrától.

Másrészt pedig azt a sok éves belső spirituális tapasztalatomat is erősíti, mely a Körtánc hagyomány egyik fontos üzenete: „függetlenül a kulturális, etnikai, nyelvi különbözőségektől „egy ponton”mindannyian EGYek vagyunk.

Mindannyian szeretetre, tiszteletre, örömre, biztonságra, megértésre vágyunk és mindannyian képesek vagyunk ezt megadni önmagunknak és egymásnak is, hiszen ez mind már a miénk, Lényünk igazi természete!

A Táncok megmutatják ezt szavak nélkül, a zene és a ritmus nyelvén, mely egyetemes nyelv!

 

Laura Shannon táncterapeuta és táncantropológus így ír erről:

 

„Véleményem szerint a legrégebbi táncok hordoznak valamit, ami fontos a mai kor számára. Ez az „üzenet” a szerkezetbe (lépések, kéztartás, tempó, kör vagy spirálforma) és a stílusba (kicsi vagy nagy, kemény vagy lágy, gyors vagy lassú lépések; a test melyik részéből indul ki a mozdulat, mely csakrákat aktivizálja, és a testtartás minden egyéb részlete) kódolva található. Mindennek szimbolikus jelentése van.

Ha elsajátítjuk a szerkezetet és a stílust, és utána megtanuljuk, hogyan figyeljünk oda minderre, megfejthetjük a „kódot,” és hozzáférhetünk az üzenethez. Amikor elér hozzánk az üzenet, akkor már táncolhatjuk a saját értelmezésünk szerint, és még ha ez a forma megváltoztatásának is tűnhet, a lényeg nem vész el. Így az üzenet továbbra is a táncba van kódolva, s aki tőlünk tanulja, az is felfedezheti a maga számára. ”

 

Ahhoz, hogy megfejtsük e táncba tejtett üzeneteket kitartónak kell lennünk és képesnek arra, hogy az egyes táncokat újra és újra táncoljuk. Képesnek arra, hogy ellenálljunk az újra való éhségünknek, és türelmesen beleengedjük magunkat ugyanabba a táncba, hosszan, elmélyülten „ízlelgetve” a lépéseket és a ritmust.

Erre nagyszerűen alkalmas a „Hosszú tánc” gyakorlata vagy pedig az, ha egy táncalkalom során többször táncoljuk el ugyanazt a táncot.

A Hosszú tánc során egy kiválasztott táncot legalább 15-20 percen keresztül, de a legjobb, ha ennél még sokkal hosszabban táncolunk. (akár egy órán át) Ez az idő mindenképpen szükséges ahhoz, hogy az elménkben zajló szinte állandó belső párbeszéd elkezdjen csendesedni és egész lényünkkel, teljes figyelmünkkel megérkezzünk a testünkbe, a ritmusba, a pillanatba.

Megváltó erejű élmény, amikor az ember már nem érzi különválasztva magát a tánctól, hanem egyszerre a tánc, és a táncos is egyben!!

 

Egy másik nagyszerű módja annak, hogy megfejtsük egy tánc üzenetét, az , ha otthon 21 napon keresztül, legalább napi ötször eltáncoljuk. Így kellő időnk van arra, hogy a testünk „megeméssze”, felfedezze azt, hogy az adott időszakban, napon mit mesél számára ennek a táncnak a ritmusa, lépései.

 

 A testünk sok-sok emlékünk, korábbi, már nem tudatos szinten lévő élményünk őrzője és a tánc egy csodálatos eszköz ahhoz, hogy ezekhez az elfeledett emlékekhez hozzáférjünk. Ha kell átalakíthatjuk így őket, ha kell akkor pedig felhasználhatjuk pozitív erejüket a testi emlékezés által.

 

 

Laura Shannon: „Ahhoz, hogy valóban eljusson hozzánk az, amit egy-egy tánc tartogat számunkra, el kell végeznünk a saját „házi feladatunkat,” ki kell fejlesztenünk a belső figyelmünket, s hagynunk kell, hogy a tánc újra elvezessen bennünket ahhoz, amit már tudunk. Ezért fontos megtanulnunk jól táncolni: minél többet tanulunk a testünkben levésről, annál többet árulnak el a táncok arról,hogyan a legjobb táncolni és tanítani őket.

 „A hagyományos örmény, roma és balkáni táncok szakrális szövegekként is értelmezhetők. Ezekben az ősi táncokban olyan bölcsesség rejlik, amelyet az emberiség sok-sok generációja adott tovább, s amelyek ma is fontosak az életünk szempontjából. Minden egyes tánc konkrét és becses jelentést közvetít az eltáncolt minták és szimbólumok nonverbális nyelvén, amely árnyalt, pontos és kifinomult. A történelem folyamán a nőknek nagyrészt írástudatlanságban kellett élniük, és a „női hangot” kizárták a vallási iratokból és tanításokból. A női bölcsességben rejlő és relevancia azonban nem csekélyebb értékű attól, hogy nonverbális módon rögzítették és adták tovább. Ezek a táncok a túlélés erejéről tanúskodnak az elnyomás ellenében, s arra ösztönöznek bennünket, hogy jobban jelen legyünk a testünkben, és nyitottakká váljunk az élet örömeire. ”

 

Jean Shinoda Bolen szerint:

„Minél több a kör, annál könnyebb új köröket alakítani – így működnek a morfogenetikus mezők. Minden egyes kör újraalkotja az archetípusos alakot és formát,amely minden valaha is létezett női körből merít, és viszont: minden egyes kör hozzáad az archetípusos energiamezőhöz, és ez megkönnyíti a következő kör dolgát. A morfogenetikus mezők és az archetípusok úgy viselkednek, mintha láthatatlanul már léteznének a téridőn kívül, s azonnal rendelkezésünkre állnának, amint felvesszük az adott a formát, s megjelennek a gondolatainkban, az érzéseinkben, az álmainkban és a cselekedeteinkben. A kör a mi generációnk vele kapcsolatos tapasztalatánál sokkal több, és ez a szakrális körre fokozottan igaz.”

(...)

 

Az ősi népi táncokban, hagyományokban rengeteg fontos tudás, bölcsesség őrződik és adódik át már generációk óta, melyek mai életünkben is fontosak és támogató erővel bírnak.

Hogyan fejthetjük meg ezeket?

Tisztelettel, odaadással és tánccal, tánccal és tánccal!! :-)

 

„A Szakrális Körtánc gyűjteményében található táncok alkalmasak arra, hogy megtapasztaljuk a gyógyítást, az integrációt, a földdel való kapcsolatfelvételt, a közösséget, az ünneplést, az örömöt, a megerősítést, és még sok minden mást.

Ezek a táncok olyanok számomra, mintha élőlények volnának, amelyek aktívan segítségünkre

szeretnének lenni ezen minőségek megtapasztalásában, amelyekből talán kevés jut a mai modern életünkben. ” (L. Shannon)

 

 

(Ha szeretnél többet megtudni Laura Shannonról, akkor kattints ide: http://www.laurashannon.net/)

Találatok: 1740