"ÉLTETŐ KÖR" 

 a neve annak az újságnak, melyet egyik kedves tanár társam, Balázs Katalin Kitka, sok munkával és lelkesedéssel szerkeszt időről időre.

Az újság célja, hogy mélyebb betekintést nyújtson a Szakrális Körtánc mozgalom mindennapjaiba, hazai és külföldi történetébe valamint szellemi hátterébe.

Az újság innen tölthető le illetve olvasható el.


Egy részlet a Körtánc újság 1. számából:

Körökben táncolni

"Azt mondják, valaha áttáncoltuk az életünket – táncolva dolgoztunk,játszottunk, ettünk, harcoltunk és szerettünk. Táncoltunk, hogy könyörögjünk és kiengeszteljük az isteneket, segítsünk felkelni a napnak,folyni a folyóknak, növekedni és virulni a növényeknek.

A táncban megértettükerőnketéshelyünketa világegyetemben, s tánconkeresztül adtuktovábbeztatudástakövetkezőnemzedéknek.Tánccal ünnepeltük az élet átmeneti rítusait, aszületéstől a halálig.

A tánccal hangolódtunk rá atermészet lenyűgöző folyamataira,ritmusaira és körforgására,s tánccal képeztük le azokat,valamint tánccal fejeztük ki az örömünket, félelmünket, bánatunkat és reményünket."

 

Bernhard és Gabriele Wosien szerint:

„A tánc mindig az isteni misztérium megnyilvánulásának leképezése volt”.

 Élni annyit jelentett, mint táncolni.

 Ami a legfontosabb, hogy együtt táncoltunk. Körben táncoltunk, az egység és teljesség szimbólumában. Köreink megszentelt teret, egy Temenost hoztak létre, amelyen belül megteremtettük és újrateremtettük a kozmoszunkat és a valóságunkat. Odakint a káosz és az ismeretlen uralkodott – a körön belül rend, erő és közösség volt.

Találatok: 2039