KÖRTÁNCCAL A KÖZÖSSÉGEKÉRT

Alapozó módszertani kurzus Segítő szakemberek és érdeklődők számára

2018 

 

 1 éves alapozó körtánc módszertani kurzus/képzés indul 2018 tavaszán, megújult tematikával!!

KINEK AJÁNLOTT A KURZUS?

- bárkinek, aki szeret táncolni és érdekli a táncmeditáció
- aki szeretne elmélyedni a Körtánc hagyományban, rituálékban
- aki közösségekkel dolgozik és szeretné támogatni annak harmonikus működését és továbbadni a táncokat
- akit érdekel az önismeret mozgásos, táncos útja és vágyik arra, hogy egy támogató közegben éljen át mélyreható változásokat a tánc segítségével

A kurzus célja, egyrészt, hogy a résztvevők számára teret és lehetőséget adjon olyan elméleti (kisebb részben) és gyakorlati ismeretek (nagyobb részben) megszerzésére és önismereti saját élmény megtapasztalására, melyek a Szakrális körtánc estéken és táncmeditációs napokon való részvétel mellett, alkalmassá tesznek e hagyomány későbbi továbbadására, tanítására.
Másrészt lehetőséget kínál arra is, hogy az érdeklődők a rövidebb táncesteken túl, mélyebb betekintést, belső élményeket gyűjtsenek a táncmeditációról, a szakrális körtáncokról.KURZUS VEZETŐ: Farkas Andrea - IKT tánc és Kifejezésterapeuta, Szakrális Körtánc módszertani tanár, Művészeti terapeuta
25 év tapasztalatával a Körtánc hagyományban 11 éve vezetek módszertani kurzusokat is.
Rólam is bővebben: www.farkasandi.hu

DÁTUMOK: 

2018. március 24., 14.00-18.00-ig
április 14. 14.00-18.00-ig
május 12., 14.00-18.00-ig
június 8-10-ig (tábor Zebegényben)
augusztus 25., 14.00-18.00-ig
szeptember 29., 14.00-18.00-ig
október 27., 14.00-18.00-ig
november 24., 14.00-18.00-ig
december 8., 10.30-19.00-ig 
2019 január (...) 14.00-18.00-ig 

A MÓDSZERRŐL RÖVIDEN:

A körtánc mozgalom ősi hagyományokhoz nyúlik vissza. Abba az időbe, amikor az emberek életének szerves része volt a tánc, táncoltak olyan fontos események kapcsán, mint a születés, halál vagy szerencsés vadászat. A kör formájában való táncolás szakrális jelentőségű, hiszen maga a forma, a legősibb és egyik legfontosabb szimbóluma az Egységnek, az Isteninek.
"Jelzi a kezdetet és a véget, az Alfát és az Omegát, a végtelent, Istent. Mágikus kört rajzolni annyit tesz, mint a tökéletességet szimbólumba önteni. A mágikus körben állás a tudatnak az egységhez való kapcsolódása. A körben álló mágus maga is isten saját univerzuma (a kör belseje) szempontjából, mely fölött teljes uralmat gyakorol." 
Az emberiség mindig is kisebb vagy nagyobb közösségekben élt, az emberi léleknek szüksége van a társas érintkezésre, a közösségi életre, az egymás közti interakciókra. A közösségi lét, az emberi kapcsolatok minősége viszont sokszor bonyodalmakkal teli, nem mindig harmonikus.
A körtáncok egyszerűségükkel, szépségükkel, a bennük fellelhető örömmel segítenek a megbomlott harmóniát visszaállítani, az önmagunkhoz és egymáshoz való kapcsolódást mélyíteni, az adott közösséget erősíteni. Mindezt a szavak szintjén, a bonyodalmak szintjén túl. A körben/körtáncban mindenki egyenlő és az egymásnak sokszor teljesen ismeretlen emberek a foglalkozás végére úgy érzik, mintha már régen ismerték volna egymást.
Ez a kör, a tánc, a csend és a zene ereje. Ilyen egyszerű.
E táncok, egy hagyomány alkalmas arra is, hogy a saját csoportmódszeredet kiegészítsd vele, pl. jógaóra elején 1-2 egyszerű tánc segíti a megérkezést önmagunkhoz és a közösséghez is.

Részletesebb információk a Szakrális Körtáncok hagyományáról, létrejöttéről: http://farkasandi.hu/kortanc-alkalmak.html és itt: http://farkasandi.hu/kortanc-alkalmak/a-kortancok-hatasai.html és itt: http://farkasandi.hu/kortanc-alkalmak/a-foglalkozasok.html

 

 


MILYEN TÁNCOKAT TÁNCOLUNK A KURZUSBAN?

-leginkább az európai népek kör- és lánctáncait
-világzenékre vagy mantrákra koreografált körtáncokat
- mozdulatmeditációkat
- rövidebb tánc és mozgásterápiás részek is segítik a testtudatosságot, a mélyebb táncos tapasztalást


AZ ALAPOZÓ KURZUS LÉNYEGE:

Saját élmény hangsúlyos folyamat a körtáncok és mozgás meditációk terén a mélyebb tapasztalatszerzés érdekében, elméleti háttérrel kiegészítve. Ennek az évnek a fókuszában a táncban való mélyebb tapasztalatszerzés áll, hogy a résztvevő saját bőrén tapasztalhassa, az ősi körtáncok öngyógyító, közösségformáló és meditatív erejét. A körtánc tanulást minden alkalommal improvizatív mozgásgyakorlatok, játékok, táncterápiás elemek egészítik ki, melyek erősítik az egyén testtudatosságát, mozgás- és kifejezésszabadságát.

A későbbi második szintre (a tanításhoz szükséges haladó szint) való továbblépés feltétele minden alkalmon való részvétel és a módszertani kurzus mellett az év során legalább 50 óra saját élményű körtánc tapasztalat megszerzése Farkas Andrea kurzusain, foglalkozásain, táboraiban.
Hiányzás esetén (maximum 2 alkalom) pótlás szükséges!SZEMLÉLET/FÓKUSZ:

A módszertani kurzus nagyon gyakorlatias jellegű, a célom az, hogy a táncokat, a táncokban rejlő univerzális bölcsességeket mindenki a saját bőrén tapasztalja és a maga módján (ahogy számára a leghasználhatóbb) építse be az életébe. A lényeg, hogy mindenki megtalálja a tánc által és a táncban a saját útját, egyéni önkifejezésének módját. Támogatom azt, hogy mindenki találja meg a Körtánc hagyományon belül a maga helyét, és kihasználva egyéni tehetségeit, adottságait, a lehető legjobbat hozza ki magából. Ehhez igyekszem a legjobb alapokat biztosítani.

Emellett ebben a mostani kurzusban az elmúlt évek igényei/érdeklődése alapján, nagyobb hangsúlyt fektetek a női táncokra és folyamatokra, valamint a körtáncokkal összekapcsolható szertartásokra, rituálékra is.

JEGYZETEK ÉS HANGANYAGOK:

A résztvevők ebben az első évben 3 jegyzetet és 4 hanganyagot kapnak kézhez. A jegyzetek tartalmazzák a Körtánc hagyománnyal kapcsolatos elméleti, történeti információkat, az egy év alatt táncolt táncok egy részének leírásait, és az év során feldolgozott témákkal kapcsolatos információkat. (pl. a 4 elem szimbolikája, jellegzetességei, női táncok jegyzetei...stb.) A hanganyagok közül a tervek szerint 3 körtánc zenei anyag lesz, a 4. pedig a táncterápiás, mozgásimprovizációs részek zenei anyagából egy válogatás.

EGYÉB RÉSZLETEK (pl tematikáról) HAMAROSAN!!


Jelentkezni, érdeklődni a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen lehet!

Szeretettel várlak!

Találatok: 1554